vrijdag 16 januari 2015

Klaar voor de Start?

De eerste fase van de voorbereiding


Op 7 februari heb ik een concert met het NH kamerorkest olv Stephan Pas.Ik zing daar vijf liederen van Schubert. Al in juli vorig jaar had ik contact met Stephan voor de planning hiervan. Met opera loopt die planning soms zelfs drie jaar, of nog langer, vooruit.

De tijd die ik nodig hebt voor een voorbereiding hangt enorm af van het repertoire en natuurlijk de lengte van het programma. En, hoe druk ik ben met ander werk diezelfde periode!

Mijn eerste stap begon zo'n 3 maanden geleden, en bestond uit het verzamelen van de muziek. Ik verzamel meerdere uitvoeringen van elk van de liederen. Spotify is hierbij een super handige tool: Ik maak een map aan en heb mijn muziek altijd bij de hand. Luister bij voorkeur in de trein. 

Voordeel van die verschillende uitvoeringen is dat je gaat ontdekken wat je wel of niet aanspreekt en waar ik het zelf anders wil doen. Dat is een intuïtief proces. Zo ontstaat het eerste beeld dat ik van de muziek heb. Dit gaat om sfeer en intentie.

Ik laat me graag inspireren :-) Ben echt niet bang dat ik ga kopiëren. Dat gaat gewoonweg niet; ik bent een ander mens met een andere stem. 

Toen ik net op het Conservatorium studeerde zag ik een keer een studiegenoot met drie verschillende cd's van Le Nozze di Figaro, een beroemde Opera van Mozart.
Ik was een compleet groentje op klassiek muziek gebied. Verbaasd vroeg ik hem: "Maar er is toch maar een Le Nozze di Figaro?" "Hoe kom jij er dan aan drie?" Ja, daar werd natuurlijk hard om gelachen, en ik voelde mij zo dom, dat ik deze flater nooit meer ben vergeten!

Elke dirigent, elk orkest, elk koor of elke solist kan dezelfde uitvoering zo totaal anders interpreteren en uitvoeren, dat is fascinerend! 
Ik repeteer in het koor van De Nationale Opera nu voor Macbeth van Verdi. De opera wordt straks geregisseerd door Andrea Breth. Het zal een compleet andere Macbeth worden dan in de regie van Luc Bondy in 2003 waar ik ook aan mee deed. Spannend!

Macbeth bij De Nationale Opera april 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten